BDDK hangi bakanlığa bağlıdır?
27 Nisan 2018 tarihli ve 2018/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde
BDDK devlet kurumu mu?
BDDK ve TMSF, kamu tüzel kişiliğine ve idari ve mali özerkliğe sahip iki farklı, bağımsız kurumdur. BDDK Haziran 1999’da kurulmuş ve faaliyetlerine Ağustos 2000’de başlamıştır.
BDDK kimi denetler?
BDDK; Bankalar, yabancı banka acenteleri, faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketleri, finansal holding şirketleri ve bankacılık dışı finansal kuruluşlar olarak tanımlanan varlık yönetim şirketlerine kuruluş ve faaliyet izinleri vermek, bu kuruluşların düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
Bankacılık denetleme kurulu nereye bağlıdır?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu | Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi.
BDDK başkanını kim atar?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun Başkanı ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Merkez Bankasını kim denetliyor?
Buna göre, Başkan, Bankanın işlem ve hesaplarını denetleme yetkisine sahiptir. Bankacılık Kanunu’nun 42. maddesine göre, Başkan, Bankanın faaliyetleri ve yürütülen ve uygulanan para politikası hakkında her yıl Nisan ve Ekim aylarında Cumhurbaşkanına rapor sunar.
BDDK’nin kaç çalışanı var?
Bankacılık sisteminde faaliyet gösteren 58 banka bulunmaktadır. 35 mevduat bankası, 17 kalkınma ve yatırım bankası ve 6 katılım bankası bulunmaktadır. * Bankalar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiştir. Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında Mart 2023 itibarıyla çalışan sayısı 191.209’dur.
BDDK başkanı kim 2024?
9 Haziran’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına atandı.
BDDK’da kimler var?
Başkan ve Yönetim Kurulu ÜyeleriProf. Dr. Şahap KAVCIOĞLU. Başkan Yakup ASARKAYA. Başkan Yardımcısı.Mustafa BALCI. Yönetim Kurulu Üyesi Olcay TURAN. Yönetim Kurulu Üyesi. Ahmet AKSU. Yönetim Kurulu Üyesi. Süleyman ÇELİK. Yönetim Kurulu ÜyesiMehmet ERTÜRKMEN. Yönetim Kurulu Üyesi.
BDDK’nın yargısal denetimini kim yapar?
BDDK’nın bireysel işlemlerine karşı açılacak idari davalar ve bu işlemlerden doğan zararlar için yetkili idari mahkeme İ. LADEN’dir. Genel yargı yetkisi kurallarına göre Ankara İdare Mahkemesi’dir.
BDDK’nin amacı nedir?
Kurumun vizyonu; Ulusal ihtiyaçlar ve gereklilikler çerçevesinde, finansal piyasalar, kurumlar ve tüketiciler için uluslararası standartlarda düzenleme, gözetim ve risk yönetimi uygulayan örnek bir otorite olmaktır.
Bankalar hangi kuruma bağlıdır?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Bir bankayı nereye şikayet edebilirim?
BDDK’ya dilekçe ile şikâyette bulunmak istiyorsanız, dilekçenizde adınızı, soyadınızı, imzanızı, açık adresinizi ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranızı (TC-ID) mutlaka belirtmeniz gerekmektedir, aksi takdirde şikâyetiniz işleme alınamayacaktır.
BDDK kaç üyeden oluşur?
Sorumlu bakan, kuruluşun yıllık faaliyet raporuyla birlikte denetim sonuçları ve buna ilişkin işlem ve tedbirleri içeren raporu Bakanlar Kuruluna sunar. 3. Kuruluşun karar organı, bir başkan ve bir başkan yardımcısından oluşan yedi üyeden oluşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruludur.
BDDK şikayet kaç günde sonuçlanır?
Tahkim Kuruluna sunulan başvurular, başvuru tarihinden itibaren 90 gün içinde Tahkim Kurulu tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır. Tahkim Kurulunun kararı, 20 gün içinde TBB tarafından müşteriye ve bankalara bildirilecektir. 27. Değişiklik, bankalar için geçerlidir ve yargısal çözümler Kurul kararına tabidir.
Bankayı hangi kuruma şikayet edebilirim?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Devlet Denetleme Kurulu kime bağlıdır?
MADDE 3 – (1) Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlı en üst denetim organıdır. Kurul; Başkan ve sekiz üyeden oluşan Kurul Karar Organı, Denetim ve Soruşturma Grupları, Kurul Sekreterliği ve kendisine bağlı idari birimlerden oluşur. (2) Kurul, Cumhurbaşkanlığına bağlıdır.
Banka cimere şikayet edilir mi?
Bankalar tarafından yapılan işlemlerle ilgili BDDK’ya şikayette bulunmanın beş farklı yolu bulunmaktadır. Bu beş şikayet kanalı Bilgi Sistemi, Elektronik Şikayet Sistemi, Dilekçe, Çağrı Merkezi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’dir (CİMER).
BDDK’nın görevi nedir?
BDDK’nın temel amaçları; finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde işletilmesi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması, finans sektörünün gelişmesi için düzenleyici, denetleyici ve yaptırımcı işlevlerin yerine getirilmesidir.